Treceți la conținutul principal

Olanda a efectuat primele controale după interzicerea repausului săptămânal în cabină

Olanda a efectuat primele controale după interzicerea repausului săptămânal în cabina camionului, ca urmare a deciziei Curții Europene de Justiție din luna decembrie, anunță nos.nl.
În parcările de-a lungul autostrăzilor A1, A2, A16, A20, A58, A59 și A67, autoritățile olandeze au controlat dacă șoferii de camion “locuiesc” în cabină, fiind cunoscut faptul că mulți dintre aceștia s-au reorientat spre Olanda pentru a petrece weekend-ul, după ce Belgia și Germania au început să amendeze efectuarea repausului de 45 de ore în cabina.
Au fost verificați în total 221 de șoferi de camion, majoritatea est-europeni.
În cadrul controlului, agenții au descoperit că o parte dintre șoferii de camion controlați erau plecați de acasă chiar și de șase luni.
Conform deciziei Curții Europene de Justiție de la sfârșitul anului trecut, care confirmă că Reg. 561/2006 interzice efectuarea repausului săptămânal în cabina camionului, acest lucru nu mai este posibil.
Asta înseamnă că șoferii trebuie ca cel puțin 45 de ore consecutive să se odihnească în afara camionului, într-un spațiu adecvat.
“Șoferii nu ar trebui să-și petreacă timpul de odihnă în camion. Fiecare om merită condiții decente, să poată sta împreună cu familia la sfârșit de săptămână, iar o masă fierbinte și un duș ar trebui să fie lucruri normale pentru toți”, spune un agent de control olandez.
În luna februarie, Inspectoratul Mediului Ambiant și de Transport din Olanda a aplicat 47 de amenzi șoferilor de camion care nu au respectat interdicția de efectuare a repausului săptămânal în cabina camionului.
În cazul în care un șofer de camion încalcă Reg. 561/2006 în Olanda, angajatorul său poate primi o amendă de 1.500 de euro pentru fiecare abatere.

Comentarii